Ulekleiv brukarlag (Inger Marie Brennhaugen, Mette Onsum Berg, Margit Nordølum, Olga Kolstad, Elisabeth Ulekleiv og Randi Tungen) og Dovre kommune (Ståle Myhren og Ingvild Brandli)
Simen Rudiløkken, Vigga
Trygghet i hverdagen
I årene fremover vil det bli flere eldre og færre yrkesaktive. Det gjør at kommunene må gi flere helsetjenester hjemme hos innbyggerne, og ta i bruk teknologi når det er hensiktsmessig. Dette er en ny måte å levere helsetjenester på som innebærer at innbyggerne tar mer ansvar for egen helse- og livssituasjon.
Trygghetsalarmer er den teknologien det er mest vanlig at hjemmeboende innbyggere får innvilget fra kommunen. I dag er det ca. 75 personer som bruker dette i Dovre, etter å ha søkt og fått det innvilget hos tildelingskontoret i kommunen. Gava fra Ulekleiv brukarlag gjør oss i stand til å gjøre mer for at dovringer skal kunne bo trygt hjemme så lenge som mulig. Takk for det!
To varianter
Dovringene bruker to typer trygghetsalarmer; den tradisjonelle, stasjonære trygghetsalarmen og den noe nyere, mobile trygghetsalarmen. Den mobile trygghetsalarmen, som ble satt i drift i 2023, fungerer overalt der 4G-nettet er tilgjengelig. Den andre, stasjonære trygghetsalarmen som er i drift idag bruker 2G-nettet og har bare rekkevidde innomhus til en knapp hos brukeren.
Kjøper inn nye alarmer
2G-nettet vil bli faset ut innen 2027. Derfor har kommunen kjøpt inn nye, stasjonære trygghetsalarmer som bruker 4G-nettet. Vi kjøper også fortløpende inn mobile trygghetsalarmer. Disse gir vi ut til noen av de som bruker dagens stasjonære, eller til innbyggere som får innvilget trygghetsalarm som ny tjeneste fra kommunen. Derfor er gava fra Ulekleiv brukarlag i Dovre sanitetsforening så velkommen! Den gjør det mulig for oss å kjøpe inn nye alarmer.
Som en telefon
Trygghetsalarm er som en telefon som bare ringer opp en bestemt mottaker hvis du trenger hjelp. I Dovre går alle alarmoppringinger til helsepersonell som besvarer meldinger døgnet rundt på Lokalmedisinsk senter (LMS) på Otta. Ut fra alarmen og eventuelt samtale med den som ringer vurderer de hva som skal gjøres videre.
Samarbeid på tvers
I Dovre kommune er det flere avdelinger som samarbeider for at innbyggerne skal kunne ha denne tryggheta i hjemmet. Både IKT-avdelinga, driftsavdelinga og hjemmesjukepleia jobber sammen for å få det til å fungere godt i samspill med det regionale responssenteret på Lokalmedisinsk senter på Otta.